Προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι μας: «A Silent Voice» (Koe no Katachi)

Είναι γεγονός πως ο κοινωνικός αποκλεισμός, πληθώρα φαινομένων σχολικής βίας (bullying), συνειδητή απομόνωση -ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις- ηχούν στα αφτιά μας, ίσως πιο δυνατά από ποτέ. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον, και ακόμη πιο λίγοι περνούν από τις θεωρίες αντιμετώπισης στη δράση. Φαίνεται ότι, για άλλη μια φορά, ο άνθρωπος συγκλονίζεται επαρκώς μόνο όταν κάτι τέτοιο επισκήψει στον ίδιο, ή σε ένα πολύτιμό του πρόσωπο.

koe 1

Η ταινία «Koe no Katachi» («A Silent Voice» και, ακόμη ορθότερα με την επίσης γνωστή τιτλική μετάφραση,  «The Shape of Voice» -katachi : μορφή, σχήμα, φόρμα), έρχεται να θίξει ακριβώς τα παραπάνω ζητήματα. Όπως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έτσι και εδώ, η ταινία πραγματοποιήθηκε με βάση την ομώνυμη ιστορία, της οποίας δημιουργός (σεναρίου ΚΑΙ σχεδιασμού) είναι η μοναδική Υοshitoki Ouima (δείτε τα links στο τέλος του άρθρου). Το manga αρχικά κυκλοφόρησε σε one-shot μορφή (Ιανουάριος, 2011) και, αργότερα (Αύγουστος, 2013) τέθηκε σε κλασική αποσπασματική κυκλοφορία. Με όλα τα απαραίτητα διαδικαστικά, το «Koe no Katachi : the movie» κάνει την πρεμιέρα του στην Ιαπωνία, μόλις 17 Σεπτεμβρίου, 2016, από το Kyoto Animation Studio. Αξίζει να μεταφέρουμε τα λεγόμενα του ίδιου του Makoto Shinkai (Your Name) : «μια φανταστική δημιουργία», «προσεγμένη και μεγαλειώδης παραγωγή, που ειλικρινά δε νομίζω πως θα μπορούσα ποτέ να δημιουργήσω όμοιά της».

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του Ishida Shouya, ο οποίος μέσα από ένα σκοτεινό παρελθόν που τον στοιχειώνει ασταμάτητα, προσπαθεί να φέρει τη ζωή του σε ισορροπία, ερχόμενος αντιμέτωπος ακόμη και με την αυτοκτονία. Στα χρόνια του δημοτικού, ήταν ένας άκαρδος, ρηχός ταραξίας που θα έκανε τα πάντα για να εξοντώσει την πλήξη του. Όταν στην τάξη του, έρχεται η νεοεισαχθείσα και κουφή Nishimiya Shouko, εκείνος ξεδιπλώνει πάνω της όλο το καταπιεστικό του ταπεραμέντο, με το σιωπηλό σιγοντάρισμα των απαθών συμμαθητών του. Μια καθοριστική τροπή, όμως, αλλάζει ριζικά την κατάσταση και ο Ishida, βρίσκεται αβοήθητος να βιώνει ακριβώς ό,τι προκάλεσε στην άτυχη Νishimiya και στους υπόλοιπους με την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Δακτυλοδεικτούμενος ακόμη και μετά από τρία χρόνια, χαράζει μια συγκινητική πορεία λύτρωσης και εξιλέωσης διεκδικώντας την ειλικρινή συγχώρεσή του, στα μάτια της Nishimiya.

Koe 2

Έχουμε να κάνουμε με μια υπέροχη ιστορία, μοναδική στο είδος της, η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με όλα εκείνα τα καίρια προβλήματα στα οποία τόσο πεισματάρικα εθελοτυφλούμε, ο καθένας με τους δικούς του τρόπους και σαθρές δικαιολογίες. Προσεγμένοι διάλογοι, άψογα σκηνικά, μεγαλειώδης μουσική και μια σκηνοθεσία η οποία κόβει κυριολεκτικά την ανάσα με την ευστοχία και τον ρεαλισμό της. Η ανάγκη του καθενός από εμάς για συγχώρεση, η τεράστια εκείνη ορμή να αποδείξουμε πως έχουμε αντιληφθεί το λάθος μας -όλα ξεπηδούν στο «Koe no Katachi». Ο ψυχολογικός πόλεμος, ο ρατσισμός υπό τη μορφή του κοινωνικού στιγματισμού, η προσωπική πάλη με το παρελθόν, η αυτοκτονία είναι όλα τους προβλήματα που ιδιαίτερα σπάνια τίθενται ως βασικό σημείο δημιουργίας στην animation πραγματικότητα.

P.S. : Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας εδώ :https://www.youtube.com/watch?v=nfK6UgLra7g
Μπορείτε επίσης να παρακoλουθήσετε την ίδια την δημιουργό σε μια ξεχωριστή αποτύπωση των πρωταγωνιστών, εδώ :https://www.youtube.com/watch?v=Xe5VCaV5p5I

Advertisements

#movie, #animation, #anime, #art, #bullying, #katachi, #koe, #manga, #shape, #suicide