Τα Anime δεν είναι Cartoon

Σε αυτό το άρθρο πήρα την πρωτοβουλία να αναδημοσιεύσω στην Ελληνική Γλώσσα ένα σχετικό υπάρχον άρθρο το οποίο αναλύει με πολύ καλό τρόπο το εύλογο ερώτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές και το οποίο δεν είναι κανένα από το επόμενο : «Είναι τα Anime και αυτά Cartoon;» Απάντηση στο ερώτημά μας έρχεται να δώσει ο Richard Seghers με το δημοσιευμένο στα Αγγλικά άρθρο του σχετικά με αυτό το πολύ συζητήσιμο και σημαντικό θέμα. Ας το δούμε λοιπόν. 

Τα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια ή απλά Anime παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά το 1960! Παρά αυτά, θα δούμε να υπάρχει μια διαμάχη σχετικά με το εάν ανήκουν στα Cartoon ή όχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι των δυτικών πολιτισμών θεωρούν ότι τα Anime είναι άλλη μια μορφή των Cartoon! Ο πολιτισμός της Ιαπωνίας παρά αυτά δεν επιθυμεί τα Anime να θεωρούνται ως Cartoon. Ο Ιαπωνικός πολιτισμός είναι «γεμάτος» με εικόνες Anime και χρησιμοποιούν τα Anime καθημερινά. Αυτό καθώς τα Anime για τον πολιτισμό της Ιαπωνίας είναι μέρος της κουλτούρας του, είναι ένα άλλο «βίωμα» του. Η Ιαπωνική κοινωνία χρησιμοποιεί τα Anime στην εκπαίδευσή της, σε στρατηγικές marketing, σε περιοδικά, ταινίες αλλά και βιβλία.

Τα Manga είναι μια μορφή Anime. Τα Manga είναι μια Ιαπωνική έκδοση των δυτικών Cartoon βιβλίων, αφού έχουν αναπαραστάσεις, γραφικά και διαλόγους ακριβώς όπως τα βιβλία comics. Τα Manga από την άλλη πλευρά όμως στοχεύουν σε ενήλικο αναγνωστικό κοινό εξαιτίας του περιεχομένου τους, καθώς περιέχουν βία, ακατέργαστο humor, σεξουαλικό περιεχόμενο και ανατομικά γραφικά. Τα γραφικά των Manga και των Anime στοχεύουν επίσης να είναι πιο ανατομικά σωστά ως προς το ανθρώπινο σώμα. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας λόγος για τον οποίο τα Anime δεν μπορούν να θεωρούνται ως Cartoon.

Όπως αναφέραμε ήδη, τα περισσότερα Anime στοχεύουν σε ενήλικο αναγνωστικό κοινό, αλλά φυσικά υπάρχουν και Anime τα οποία στοχεύουν σε παιδικό κοινό. Κάθε Anime, μπορεί και έχει διαφορετική πλοκή αλλά τα γραφικά τους παραμένουν με το ίδιο περιεχόμενο. Τα Anime θα δει κανείς ότι δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά όπως τα δυτικά Cartoon, μερικά εκ των οποίων είναι τα : Adventure Time, Regular Show, ή όπως το κάθε Cartoon το οποίο μπορεί να δει κανείς στο Cartoon δίκτυο. (Cartoon Network) Κάθε δυτικό Cartoon είναι υπερβολικό και υπάρχουν λάθη όσον αφορά την ανατομία του ανθρωπίνου σώματος καθώς και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Παρά του γεγονότος ότι τα Anime έχουν το δικό τους είδος, οι περισσότεροι διαφωνούν και αντιλέγουν την άποψη ότι, οτιδήποτε σχεδιάζεται ανήκει στην κατηγορία των Cartoon. Με άλλα λόγια οτιδήποτε σχεδιάζεται είναι Cartoon – και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Anime και Cartoon.

Οι διαφωνίες και αυτές οι διαμάχες εξακολουθούν να υπάρχουν και πολλοί θεωρούν ότι τα Anime είναι Cartoon. Παρά αυτά, ο σοβαρός αριθμός των αληθινών φαν των Anime είναι σε θέση να καταλάβουν ότι τα Anime δεν είναι Cartoon. Αυτοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν «αγκαλιάσει» τα Anime, έχουν κατανοήσει την αληθινή και ανεξάρτητη φύση τους και ξέρουν τι ακριβώς είναι η Ιαπωνική κουλτούρα των comics. Φυσικά όσοι είναι καινούριοι στην κουλτούρα των Anime δεν καταλαμβάνουν ακόμη την απαραίτητη γνώση για να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο. Από την άλλη, αυτοί οι οποίοι ξεκίνησαν να βλέπουν πρώτα Cartoon θα θεωρήσουν ότι τα Anime είναι Cartoon. Και είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι το κάθε show κινουμένων σχεδίων δεν είναι τίποτα άλλο – αλλά παραμόνο Cartoon.

#animation, #anime, #cartoon, #characters, #comics, #culture, #debate, #drawing, #japanese, #manga

Advertisements