Ρομαντισμός και anime : «Your Name» (Kimi no Na wa)

Η ζωή μας, αρκεί μονάχα να κοιτάξει ο καθένας τη δική του, φτάνει μερικές φορές σε ένα σημείο, όπου πραγματικά η μόνη λύση είναι η αλλαγή -η δράση. Είτε την προκαλέσουμε εμείς, είτε άλλοι, είτε και τα δύο, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να συμβεί. Για πρώτη φορά ο ρομαντισμός, αντιμετωπίζεται  στην animation ιστορία με τόσο ρεαλισμό και τόση φαντασία ταυτόχρονα. Ναι, είναι δυνατόν.

1_kkadDBTkdnAjHcioJoAmjg

Ο Makoto Shinkai δημιούργησε το «5 centimeters per Second» (Byousokou Go Senchimeitoru -2007). Δεν σταμάτησε εκεί και μας έδωσε το επίσης μοναδικό «Garden of words» (Kotonoha no Niwa -2013). Αλλά, κάτι έλειπε ακόμη. Όπως και ο ίδιος δήλωσε λίγους μήνες πριν την ανακοίνωση επίσημης κυκλοφορίας και πρεμιέρας του «Kimi no Na wa» στο Λος Άντζελες, 3 Ιουλίου 2016 :«Πάντοτε ήθελα να δημιουργήσω μια ιστορία αληθινής αγάπης, όπου τα προβλήματα των δύο να εκτείνονται πέρα από την συμβατική καθημερινότητα που λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι μας. Νομίζω πως τα κατάφερα». Και ιδού το αριστούργημα Your Name που έσπασε, εκτός από τις καρδιές μας, και τα ταμεία παγκοσμίως παίρνοντας την πρώτη θέση από το μυθικό «Sen to Chihiro no Kamikakushi» (Spirited Away). Εντάξει, καιρός ήταν.

Το μοτίβο της εξ αποστάσεως αγάπης, πάντοτε γοήτευε τον Makoto (αυτό το συναντάμε και σε άλλα έργα του), όπως επίσης το υπερφυσικό στοιχείο το οποίο στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάνει την εμφάνισή του με αποχρώσεις επιστημονικής φαντασίας. Στη δική μας περίπτωση έχουμε τη μαγευτική Mitsuha Miyamizu (η φωνή της αντιπροσωπεύεται εξαίσια από την Mone Kamishiraishi), η οποία βλέπει τα εφηβικά της χρόνια να χαραμίζονται στην ήσυχη, υπαιθριακή πόλη της. Εύχεται στην επόμενη ζωή της να γεννιόταν ως ένα όμορφο αγόρι στο Tokyo! Όπως αποδεικνύεται, βέβαια, δε χρειάστηκε να περιμένει τόσο πολύ. Κάπου σε μια γωνιά του αχανούς Tokyo, o συνομήλικός της Taki Tachibana έχει κουραστεί από τους αμείλικτους ρυθμούς της πόλης και παρακαλεί για μια πιο ήρεμη ζωή. Παραδόξως, οι δύο έφηβοι στον ύπνο τους αλλάζουν θέσεις -ο ένας στο σώμα του άλλου- και μια αυθεντική ιστορία αγάπης ξεκινά!

Επεισοδιακό, συναρπαστικό, ανεπανάληπτο, είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που σου έρχονται στον νου, παρακολουθώντας τις περιπέτειες των δύο εφήβων, οι οποίοι κινούν γη και ουρανό, ώστε να μπορέσουν απλώς να ξαναδούν ο ένας τον άλλο. Τα γραφικά της ταινίας δε χρειάζονται λόγια για την ασύγκριτη υπεροχή τους. Το σενάριο πρωτότυπο και με υπέροχη διαδραστικότητα, κρατά τον θεατή διαρκώς στην οθόνη και, αν και υπάρχουν σημεία πλοκής που χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής, αυτά δε κουράζουν ούτε αποξενώνουν. Η ψυχογραφία των χαρακτήρων είναι λαμπρή -ταυτιζόμαστε με τους ήρωες από τα πρώτα μόλις λεπτά. Και με μουσική επιμέλεια από τους μοναδικούς Radwimps, η ταινία κυριολεκτικά απογειώνεται.

Taki and Mitsuha thinking ahead

Αν ο έρωτας δε λογαριάζει κάθε λογής απόσταση· αν η αποφασιστικότητα και η θέληση δεν είναι ικανές να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε πρωτόγνωρες εμπειρίες οι οποίες θα αλλάξουν ολοκληρωτικά τη ζωή του· αν η αγάπη δεν αποτελεί ένα από τα πιο ειλικρινή μέσα για να ανακαλύψει κανείς καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό: δεν υπάρχει πιο περίτρανη επιβεβαίωση στον απέραντο κόσμο των anime, από το Kimi no Na wa!

Advertisements