Ρομαντισμός και anime : «Your Lie in April» (Shigatsu wa Kimi no Uso)

Όχι. Δε θα μιλήσουμε για ερωτευμένα παιδάκια του γυμνασίου, τα οποία μέσα από καθημερινά, οικεία προβλήματα καταφέρνουν να υπερασπίσουν τον έρωτά τους και, ξαφνικά, happy end. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε μια τυπική περίπτωση ενός ακόμη ρομάντζου που, τις περισσότερες φορές, μας περνά εντελώς αδιάφορο και το σημαντικότερο :δεν αποκομίζουμε από αυτό τίποτε το ουσιαστικό. Ξεκινάμε!
Kimiuso
Δεν θα περιμέναμε κάτι λιγότερο από έναν εξαίρετο καλλιτέχνη, Naoshi Arakawa, ο οποίος  1) είναι αυτοτελής δημιουργός σεναρίου KAI σχεδιασμού (το Shigatsu wa Kimi no Uso κυκλοφορεί για πρώτη φορά τις 6 Απριλίου του 2011), 2) αρνήθηκε τρεις προτάσεις δημιουργίας του αντίστοιχου anime από στούντιο μεγάλου κύρους, και στις τρεις περιπτώσεις μάλιστα για τον ίδιο ακριβώς λόγο :δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από τις προτάσεις μουσικής ενορχήστρωσης! Η λύση ήρθε μόλις το 2014, όταν ο Naoshi είδε ή, καλύτερα, άκουσε από τον Masaru Yokoyama αυτό ακριβώς που ονειρευόταν. Πράγματι, όπως και η σειρά, έτσι και η μουσική της είναι ένα ακραιφνές μεγαλείο. Έτσι λοιπόν, η σειρά επιμελείται σε μορφή animation από το στούντιο A-1 Pictures (Οκτώβριος 2014 – Μάρτιος 2015).

 

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τη ζωή του 14χρονου Kousei Arima, περίπτωση μουσικής ιδιοφυίας, στην προσπάθειά του να ανακτήσει τη χαρούμενη ενατένιση της ζωής, που έχασε όταν, στην παιδική του ηλικία, του συνέβη κάτι τραγικό. Η άχρωμη, άχαρη καθημερινότητά του καταβαραθρώνεται, όταν γνωρίζει την πανέμορφη  Kawori Miyazono, μια ατίθαση μουσικός γεμάτη πάθος και αγάπη για τη ζωή. Δυστυχώς για τον Kousei, όμως, εκείνη είναι ερωτευμένη με τον καλύτερό του φίλο, Watari!

Το artwork κερδίζει τον θεατή από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Το μεράκι στη λεπτομέρεια, η εξαίρετη απεικόνιση των καθημερινών τοπίων, τα χρώματα, οι ίδιοι οι χαρακτήρες γεμάτοι αυθεντικότητα και πηγαίο χιούμορ σε προκαλούν σε απευθείας μαραθώνιο των 22 επεισοδίων της σειράς. Η πλοκή δεν παρουσιάζει το παραμικρό κενό, οι σκέψεις και οι προθέσεις των χαρακτήρων αναλύονται και εκτίθενται με λαμπρή παραστατικότητα, ενώ δε λείπουν και εκείνα τα σημεία που ζητούν από τον θεατή την αμέριστη προσοχή και συμμετοχή του. Η δραματικότητα και η συγκίνηση σε χτυπούν αδυσώπητα από τα πρώτα κιόλας επεισόδια.

Όμως, αυτό που αναμφίβολα απογειώνει το «Your Lie in April» είναι η μουσική. Η σειρά, κυριολεκτικά σε οδηγεί να αναθεωρήσεις τις τοξικές, σφαλερές εικόνες που ενδεχομένως να έπλασες στα νιάτα σου για την κλασική μουσική, και όλα γίνονται τόσο όμορφα και αβίαστα! Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως, ποτέ άλλοτε δεν επιτεύχθηκε με τόση δεξιοτεχνία μια ακούραστη διαδρομή σε καλλιτέχνες – σταθμούς της κλασικής μουσικής. Κάθε επεισόδιο, είναι ένα μουσικό ταξίδι. Μια μοναδική διαδρομή, που μας κάνει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας, πως η αυτοθυσία και η αληθινή αγάπη είναι δίπλα στον καθένα μας, αρκεί να έχουμε τη θέληση και επιμονή για αλλαγή.

kimiuso 2

Από τον Chopin μέχρι τον Debussy, από το πιάνο μέχρι το βιολί, την κιθάρα ή το τσέλο, το Shigatsu wa Kimi no Uso στέκεται αναμφίβολα στο πάνθεον των anime δράματος και ποιοτικού ρομαντισμού, αν δεν αποτελεί και το κορυφαίο του είδους. Όπως η ίδια η Kawori μας διδάσκει : «H μουσική είναι ελευθερία».

Advertisements