Code Geass: Lelouch of the Rebellion

code_geass_lelouch_of_the_rebellion

Το Code Geass: Lelouch of the Rebellion (コードギアス 反逆のルルーシュ Kōdo Giasu: Hangyaku no Rurūshu), που συχνά αναφέρεται ως απλά Code Geass, είναι μια ιαπωνική σειρά anime που δημιουργήθηκε από την Sunrise, γραμμένη από τον Ichirō Ōkouchi και σκηνοθετημένη απ’ τον Gorō Taniguchi. Η σειρά επικεντρώνεται στο πώς ο πρώην πρίγκιπας Lelouch vi Britannia αποκτά μια δύναμη γνωστή ως «Geass» και αποφασίζει να τη χρησιμοποιήσει για να εξαλείψει την Ιερή Βρετανική Αυτοκρατορία, μια αυτοκρατορική μοναρχία και μια υπερδύναμη που έχει κατακτήσει πολλές χώρες.

Το Code Geass έτρεξε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία από την MBS, από τις 8 Οκτωβρίου 2006 μέχρι τις 28 Ιουλίου του 2007. Η συνέχειά του με τίτλο: Code Geass: Lelouch of the Rebellion R2 (コードギアス 反逆のルルーシュR2 Kōdo Giasu Hangyaku no Rurūshu Āru Tsū), έτρεξε απ’ τις 6 Απριλίου 2008 έως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2008. Η σειρά έχει επίσης προσαρμοστεί σε ποικίλα manga και μικρές νουβέλες, με τις τελευταίες να δίνουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια από εκείνο της τηλεοπτικής σειράς. Με το που προβλήθηκε, η τηλεοπτική σειρά έλαβε τέτοια απήχηση στην Ιαπωνία, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο DVD και Blu-ray Discs. Και οι δύο σεζόν έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στο Διεθνές Anime Fair του Τόκιο, το Animage Anime Grand Prix και στην εκδήλωση Animation Kobe. Οι κριτικοί έχουν εγκωμιάσει τη σειρά για την μεγάλη έφεση στο κοινό του, καθώς και για τις «διασταυρωμένες» συγκρούσεις μεταξύ των βασικών χαρακτήρων και τα ηθικά ζητήματα που τίθενται.

Code Geass.jpg

Ως προς την πλοκή, η ιστορία διαδραματίζεται σε μια διαφορετική εποχή, κατά την οποία ο κόσμος έχει χωριστεί σε τρεις βασικούς άξονες ή εναλλακτικά, τρεις υπερδυνάμεις: την Ιερή Βρετανική Αυτοκρατορία, την Κινέζικη Ομοσπονδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία, και συγκεκριμένα, μετά την κατάληψή της από την Ιερή Βρετανική Αυτοκρατορία στις 10 Αυγούστου 2010. Η τελευταία, παγίωσε την υπεροχή της χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, και δη τον «Αυτόνομο Θωρακισμένο Ιππότη» ή αλλιώς «Knightmare Frame«. Στη συνέχεια, η Βρετανία αποστραγγίζει αποτελεσματικά την Ιαπωνία και τους κατοίκους της από δικαιώματα και ελευθερίες, και μετονομάζει την χώρα σε «Περιοχή 11», με τους κατοίκους της να αναφέρονται και αυτοί ως «Ένδεκα».

Ο Lelouch vi Britannia, είναι ένας εξόριστος Βρετανός πρίγκιπας που εστάλη ως εργαλείο διαπραγμάτευσης στην Ιαπωνία μαζί με την αδερφή του Nunnally, από τον πατέρα του Αυτοκράτορα Charles zi Britannia, μετά τον θάνατο της μητέρας του Marianne. Η Nunnally έγινε μάρτυρας της δολοφονίας της μητέρας της Marianne, το οποίο της προκάλεσε τόσο την απώλεια της όρασης, όσο και την ικανότητα να περπατά. Αυτό καθιστά δύσκολη τη θέση του Lelouch, γιατί πρέπει να φροντίζει την ανήμπορη αδερφή του, ενώ παράλληλα να επιζήσει του πολέμου μεταξύ Ιαπωνία; και Βρετανίας, δίχως να γίνει αντιληπτή η ταυτότητά του. Μετά τον πόλεμο, στα ερείπια μιας ιαπωνικής πόλης ορκίζεται στον φίλο του Suzaku Kururugi ότι μια μέρα θα καταφέρει να εξαλείψει την Βρετανία.

Code_geass_main_page_picture.png

Επτά χρόνια αργότερα, ο Lelouch που είναι τώρα ένας δημοφιλής φοιτητής της Ακαδημίας Ashford με το όνομα Lelouch Lamperouge, πιάνεται σε μια τρομοκρατική επίθεση και βρίσκει ένα κορίτσι που λέγεται C. C. (C2). Το κορίτσι σώζει τη ζωή του Λελούς από την Βασιλική Βρετανική Φρουρά κάνοντας μια σύμβαση με αυτόν, η οποία του χορηγεί μια δύναμη γνωστή ως Geass (ギアス giasu). Η δύναμη αυτή είναι επίσης γνωστή ως «η Δύναμη των Βασιλέων«, η οποία του επιτρέπει να διατάξει κάποιον να κάνει ό,τι αυτός επιθυμεί: είτε να κάμψει τη θέλησή του για ζωή, να πολεμήσει, είτε να πεθάνει για λογαριασμό του. Το Geass ενεργοποιείται μόνο για μία φορά στο ίδιο άτομο, και με προϋπόθεση ότι συντελείται άμεση επαφή με τα μάτια.

Ο Lelouch αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το Geass για να βρει το άτομο που δολοφόνησε τη μητέρα του, να εκδικηθεί τη Βρετανική Αυτοκρατορία και να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο για την Nunnally, όπου η ίδια θα μπορεί να ζήσει ευτυχισμένη. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο Lelouch μεταμφιέζεται στον «Zero«, έναν μασκοφόρο εκδικητή, και λαμβάνει τα ηνία του επαναστατικού κινήματος που είναι γνωστό με το όνομα «Μαύροι Ιππότες» λαμβάνοντας τεράστια υποστήριξη από τους Ιάπωνες, και δημοσιότητα. Ο δρόμος, όμως, προς την εξέγερση δεν είναι εύκολος, και η ελευθερία δεν μπορεί να αποκτηθεί χωρίς κάποιο κόστος. Έχοντας πιαστεί σε μια διαμάχη την ώρα που ο Lelouch δεν γνωρίζει την έκταση των δυνάμεών του, θα κληθεί να πολεμήσει τον Suzaku, ένα μέλος της αντίστασης με το όνομα Kallen Stadtfeld, τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου, τα ίδια του τα ετεροθαλή αδέρφια και πολλούς άλλους σε μια μάχη που πρόκειται ν’ αλλάξει τον κόσμο για πάντα.

code-geass-hd-wallpapers-620x388

Ξεκινώντας την κριτική, λάβετε υπ’όψιν ότι τα κριτήρια είναι καθαρά υποκειμενικά. Αναμφίβολα, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν το Code Geass, είναι τα ηθικά ζητήματα που τίθενται. Αυτά εκλύονται μέσα από τους αλλεπάλληλους διαξιφισμούς, και δη, χαρακτήρων που φαίνεται να έχουν συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους. Οι διαξιφισμοί -ακόμη και οι μικρές φιλονικίες- μπορεί να αποβούν μοιραίοι σε πολλές περιπτώσεις και να εγείρουν πάλι με τη σειρά τους ηθικά ζητήματα. Χωρίς πλάκα, είναι γεγονός ότι πρέπει να αναρωτιέσαι κάθε λίγο και λιγάκι για το τί είναι σωστό και τί λάθος. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορείς εύκολα να ταυτιστείς με κάποιον χαρακτήρα. Επίσης, είναι ένα anime καλοδουλεμένο, με τρομερές μάχες και animation, καλά osts, και πολύ καλή υπόθεση. Πηγαίνοντας στο βασικό αρνητικό του χαρακτηριστικό, θεωρώ ότι είναι μεν καλό να προβληματίζεις τον κόσμο, αλλά όταν το κάνεις συνεχώς με τα ίδια μέσα, από ένα σημείο και μετά καταντάει κουραστικό. Αυτή η υπερβολή του Code Geass είναι -για μένα- ο παράγοντας για τον οποίο δεν μπορεί σαν anime να βαθμολογηθεί με ένα καθαρό 10άρι. Θα ήθελα να πω και άλλα (όχι ότι έχω πολλά), αλλά δε θέλω να «μαυρίσω» ένα από τα αγαπημένα μου anime. Του βάζω ένα 9,5 και σας αφήνω εδώ, να μας πείτε την δική σας γνώμη!

Advertisements