Σχετικά με το D.Gray Man Hallow [Season 2]

dgraymanlogo

Όσοι έχετε ασχοληθεί και κατά επέκταση παρακολουθήσει το D.Gray Man, τουλάχιστον το season 1,  θα γνωρίζετε ήδη ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα anime και παράλληλα manga τα οποία έχουνε φτιαχτεί.  Επίσης θα γνωρίζετε ήδη, ότι είναι ένα anime το οποίο απαιτεί πολύ προσοχή, προκειμένου να αντιλαμβάνεται κάποιος περί τίνος πρόκειται. Φυσικά και θα ψευδόμασταν εάν ισχυριζόμασταν ότι είναι anime/manga το οποίο βλέπει/διαβάζει κάποιος και στην συνέχεια δεν μένει χώρος για διάφορα ερωτήματα. Στο σημείο αυτό σιγουρότατα δεν έχετε άδικο να συλλογιστείτε ότι σε όλα τα anime και manga που θα δει κάποιος, αφήνονται ερωτήματα. Δεν έχετε άδικο. Είναι πραγματικότητα ότι (αν όχι όλα), τα περισσότερα anime και manga αφήνουν διάφορα ερωτήματα ή πολλά σε ορισμένα σημεία δεν εξηγούν και ποτέ κάποια πράγματα. Αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε ως κάτι «έμφυτο» που υπάρχει κατά την δημιουργία/συγγραφή ενός anime/manga. Έχουμε την δυνατότητα να κατανοήσουμε γιατί ένας mangaka, επιλέγει να κάνει κάτι τέτοιο, αφού δίχως αυτό, ένα anime δεν θα μας κινούσε την περιέργεια για περαιτέρω ψάξιμο και παράλληλα συζήτηση. Για άλλη μια φορά, μπορούμε, λοιπόν, να καταλαβαίνουμε το γιατί.

Το παρόν άρθρο, δεν έχει ως σκοπό την ανάλυση και επεξήγηση ολικά του παρόντος anime, δηλαδή του D.Gray Man, αλλά σε αυτό που στοχεύει είναι σε μερικά σχόλια όσον αφορά την καινούρια, δεύτερη σεζόν που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πριν όμως μιλήσουμε για αυτήν, ας κάνουμε ένα γρήγορο review σχετικά με το D.Gray Man, ώστε να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, εφόσον δεν υπάρχει λόγος κάποιος να διαβάζει το παρόν κείμενο. Πάλι για αυτούς που έχουνε δει την πρώτη σεζόν, αλλά όχι την δεύτερη, θα ήτανε προτεινόμενο να την δούνε και έπειτα να ασχοληθούν με το παρόν κείμενο. Όπως και να χει, σε κάθε περίπτωση εδώ θα αναλύσουμε και θα μιλήσουμε για την δεύτερη(2η) σεζόν(season) του D.Gray Man.

[ Μερικά λόγια.. ]

To D.Gray man είναι ένα manga το οποίο γράφτηκε (πλοκή δηλαδή) και σχεδιάστηκε από την Hoshino Katsura. Ο κεντρικός μας χαρακτήρας και ήρωας είναι ένα νεαρό παιδί το οποίο ονομάζεται Allen Walker. O Allen Walker ανήκει σε μια οργάνωση εξορκιστών, η οποία κάνει χρήση μια αρχαίας ουσίας (του Innocence) η οποία με λίγα λόγια είναι το όπλο των εξορκιστών το οποίο χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση δαιμόνων. (Τα λεγόμενα Akuma). Ο αντιήρωας (antihero) του συγκεκριμένου manga, είναι το Millennium Earl, όπου είναι και αυτό το οποίο συνθέτει τα Akuma (τους δαίμονες), έχοντας ως σκοπό να διανέμει το «κακό» σε όλη την ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της.

Το anime και φυσικά το manga είναι πάρα πολύ καλά, και είναι άκρως προτεινόμενα για κάποιον που ψάχνει κάτι σε ..dark fantasy! Το D.Gray Man ίσως είναι το πρώτο και καλύτερο anime στο είδος του Dark Fantasy. Αν καθίσει κάποιος και το δει, στην πρώτη σεζόν θα δει [103] επεισόδια, όπου και σε αυτά θα γνωρίσει το D.Gray Man, και θα καταλάβει αυτό το οποίο βλέπει. Το manga αυτό γνωρίζοντας πως ξεκίνησε το 2004, δεν θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε σαν ένα καινούριο. Το D.Gray man μέχρι τώρα, δηλαδή μετά από το (103) εκατόν τρίτο επεισόδιο μπορούσε κανείς να το συνεχίσει μόνο στο manga, αφού συνέχιζε μόνο σε αυτό. Παρά αυτό, η Shueisha στο event Jump Festa, ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μια δεύτερη σεζόν του D.Gray man, η οποία θα είναι η συνέχεια μετά το εκατόν τρίτο(103) επεισόδιο και συμπεριλαμβάνει συνολικά δεκατρία(13) επεισόδια.

 

[ Βλέποντας το Season 2.. ]

80766l

Ανεξάρτητα αν κάποιος έχει διαβάσει το manga και γνωρίζει τι γίνεται πέρα από το επεισόδιο 103, ή ακόμη και αν το άφησε σε αυτό, το γεγονός ότι βλέπουμε το anime να προχωράει και να παράγει επεισόδια, και οι δύο παραπάνω πλευρές φυσικά και θα το δούνε. Το anime(animation) όπως και να χει είναι κάτι κινούμενο και φυσικά επιθυμούμε να βλέπουμε εκτός μια ακίνητης, μια ..κινούμενη εικόνα!

Ξεκινώντας και βλέποντάς την δεύτερη σεζόν, αυτός ο οποίος έχει διαβάσει το manga, θα ελέγξει αρχικά εάν όντως είναι συνέχεια και συμβαδίζει με αυτό. Η δεύτερη σεζόν, λοιπόν, όντως είναι η συνέχεια, και ..συμβαδίζει με το manga, όσον το δυνατόν καλύτερα. Λέμε φυσικά όσον το δυνατόν καλύτερα διότι, σαν anime (όπως έχουμε ήδη ξαναπεί) δεν μπορεί να περιέχει ακριβώς όλα και τα ίδια στοιχεία τα οποία θα δει κανείς και θα διαβάσει στο manga. Σημειώνοντας αυτό, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη σεζόν μας παρέχει την συνέχεια της πρώτης, οπότε μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει. Εδώ φυσικά, δεν θα συζητήσουμε την πλοκή του, διότι έτσι το παρόν άρθρο θα προσγειωθεί σε ..spoiler,  κάτι το οποίο αφενός δεν επιθυμούμε, αφετέρου δεν αποσκοπεί το συγκεκριμένο άρθρο. Αυτό το οποίο επιθυμούμε να θίξουμε σε αυτό το άρθρο, είναι περισσότερο το “image” ή αλλιώς η εικόνα που παίρνει κάποιος ο οποίος θα κάτσει να το δει. Φυσικά, αν μιλήσουμε για κάποιον ο οποίος δεν ξέρει καθόλου το anime ή με άλλα λόγια την πρώτη σεζόν, τότε αν το δει, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει την πλοκή αλλά και ούτε τους χαρακτήρες δεν θα θεωρήσει ότι έχει κάτι αρνητικό. Τώρα, εάν το δει κάποιος ο οποίος έχει δει όμως την πρώτη σεζόν, είναι σίγουρο ότι δεν θα λάβει και την καλύτερη εικόνα, κοιτώντας την δεύτερη σεζόν του, δηλαδή του anime!

Οφείλουμε να σημειώσουμε επίσης ότι η συνέχεια του manga, είναι το ίδιο καλή με το υπόλοιπο manga. Τώρα όσον αφορά το καινούριο anime το οποίο μας έδειξε την δεύτερη σεζόν, έχουμε να σημειώσουμε μερικά πράγματα τα οποία ο γράφων θεωρεί ότι «μείωσαν» αρκετά την συνέχεια και παραγωγή του anime. Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο θα παρατηρήσει κανείς είναι τα γραφικά, τα οποία συνεπάγονται ως animation-σχέδιο. Κακό φυσικά και δεν είναι. Αν όμως παρατηρήσει κανείς το anime της πρώτης season, θα διαπιστώσει κατευθείαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αλλοίωση του animation-σχεδίου. Με άλλα λόγια τα γραφικά. Αυτό το αναφέρουμε, διότι φυσικά και δεν ισχύει και για το manga. Οτιδήποτε αναφέρουμε, αφορά μόνο το νέο anime. Μπαίνοντας στη δεύτερη σημείωση, αυτή η αφορά τις φωνές των χαρακτήρων. Χωρίς ιδιαίτερη παρατήρηση, διαπιστώνει κανείς, ότι οι φωνές διαφόρων χαρακτήρων, και βασικών μάλιστα έχουνε ..αλλάξει. Αυτή η αλλαγή (ή μάλλον η μη επιλογή) δεν φαίνεται να ευνοεί τους fans, σε καμία περίπτωση. Όταν οι φωνές αλλάζουν, αυτομάτως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό των fans, οι χαρακτήρες που γνωρίζουμε, έχοντας άλλες φωνές, μας κατευθύνει στην αντίληψη ότι πλέον δεν υπάρχουν, και αυτοί είναι κάποιοι εντελώς καινούριοι. Αυτό είναι μόνο φυσικό να συμβαίνει αφού οι φωνές είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Συνεχίζοντας, έτσι στην τρίτη σημείωση, αυτό το οποίο βλέπουμε, και παρεμπιπτόντως είναι κάτι που απαιτεί σε αντίθεση με τα προηγούμενα, ιδιαίτερη παρατήρηση και παράλληλα αντίληψη, είναι ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η πλοκή. Όχι, δεν πρόκειται να σας κάνω spoiler. Το σχόλιο μου το οποίο πρόκειται να κάνω είναι ότι σε αντίθεση με την πρώτη σεζόν, η πλοκή της δεύτερης για κάποιο λόγο(προφανώς έχει να κάνει με τον μικρό αριθμό επεισοδίων) είναι πολύ πιο γρήγορη με αποτέλεσμα, πολλά από τα στοιχεία του anime, να περνάνε χάνοντας την ειδική σημασία τους. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να υπάρχει διότι, όλα τα στοιχεία σε ένα anime είναι σημαντικά και πρέπει να παρουσιάζονται με το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Στην παρούσα δεύτερη σεζόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει διότι μέσα σε δεκατρία(13) επεισόδια, έπρεπε να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη συνέχεια και παράλληλα πλοκή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνουν το anime, παρά του ότι σημειώνουμε ορισμένα βασικά πράγματα, τα οποία παρατηρούμε στην παρούσα σεζόν! Τέταρτο και βασικό πράγμα που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι η εμφάνιση των καινούριων Noah(Noah members), ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο κάνει το Millennium Earl περισσότερο ανταγωνιστικό. Σίγουρα κάποιος το παρατηρεί στο manga, αλλά ένα τέτοιο βασικό στοιχείο, μπορεί και φαίνεται πολύ καλύτερα στο manga. Αυτό βέβαια για τους fans μπορεί να είναι ένα θετικό αλλά παράλληλα και ένα στοιχείο αρνητικό. Θα θεωρήσουμε ότι είναι κάτι το οποίο αφήνεται στην κρίση του καθενός.

dgraymanlogo1

Τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι είναι τα τέσσερα (4) βασικά στοιχεία τα οποία μπορεί να δει κανείς κοιτώντας την δεύτερη σεζόν! Σίγουρα, έπειτα από αυτά, υπάρχουν και άλλα. Αυτό γνωρίζουμε, ότι έχει δύο συνιστώσες: Η πρώτη είναι ο κάθε fan που το βλέπει και η δεύτερη με το πόσο το βλέπει κάποιος. Επιτρέψτε να το θεωρήσουμε κάτι το αυτονόητο.

Κλείνοντας, πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι το D.Gray Man, είναι ένα anime/manga το οποίο υπάρχει πάνω από δέκα(10) χρόνια κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι δύο(2) βασικές αλλαγές που αναφέραμε (Animation-σχέδιο και φωνές) είναι κάτι το οποίο είναι λογικό. Το γεγονός και μόνο ότι είδαμε το anime να συνεχίζεται θεωρώ ότι είναι αρκετό, αφού για ένα manga του οποίου το anime είχε σταματήσει για τόσο καιρό, τώρα μπορούμε και βλέπουμε (τουλάχιστον) την δεύτερη σεζόν, ..animated! Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι μπορούμε να παρατήσουμε κάποια σημαντικά θα λέγαμε, «κενά» στο νέο anime αυτό φυσικά και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το anime δεν είναι καλό ή ότι φτιάχτηκε με λάθος τρόπο. Πρέπει φυσικά να καταλάβει κάποιος ότι ένα anime το οποίο είχε σταματήσει για τόσο καιρό, το γεγονός ότι μας παρέχει την ευκαιρία να συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε animated, είναι αρκετό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αρκετά manga έχουν σταματήσει να υπάρχουν σε anime. Ειδικά όταν είμαστε μπροστά από ένα manga το οποίο σταμάτησε να βγαίνει σε anime για ένα μεγάλο διάστημα, είναι λογικό ότι η καινούρια έκδοση του anime δεν είναι ούτε εύκολο να φτιαχτεί ακολουθώντας το προηγούμενο, αλλά και φυσικά δεν είναι ούτε εύκολο σε έναν αναγνώστη που το έχει παρακολουθήσει να συνηθίσει την καινούρια αυτήν έκδοση.

Όπως και να το δει κανείς όμως η παραγωγή ενός anime δεν ήτανε ποτέ κάτι εύκολο αν αναλογιστεί κανείς, πόσο ακρίβεια χρειάζεται προκειμένου να παρουσιάσει όσο καλύτερα μπορεί το manga. Και αν τώρα μιλάμε για ένα anime το οποίο συνεχίζει μετά από αυτό το τεράστιο break, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος γιατί στην τελική πρέπει μόνο να το εκτιμάει..

dgraylogo

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

#akuma, #crown, #d-gray-man, #dark-fantasy, #festa, #hoshino, #innocence, #jump, #katsura, #media, #shonen, #shueisha, #sq, #tragedy, #viz, #weekly