Μερικά λόγια και μια ανάγνωση του Claymore..

mihawk

Ένας τακτικός manga αναγνώστης κάθε φορά που τελειώνει την ανάγνωση ενός manga ή ένα anime, βαίνει προς αναζήτηση ενός νέου. Υπάρχουν πολλά animε/manga, τα οποία για να λέμε την αλήθεια, πολλοί από εμάς έχουμε αγνοήσει ή δεν έχουμε δει. Αυτό γιατί αφενός προτάθηκαν από άλλους έμπειρους στον κόσμο αυτό, αφετέρου βλέποντας μερικά απ’ αυτά στην συνέχεια, άλλα manga και anime που δεν είναι στην κλίμακα των καλύτερων, δεν μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Η λογική αυτή θα μπορούσε εν μέρει να θεωρηθεί κατακριτέα, αφού τα περισσότερα manga έχουν κάτι να προσφέρουν. Από την άλλη, ίσως και να είναι λογικό, αφού πολλοί βλέποντας κάποιο manga/anime που εντάσσεται σε μια κορυφαία λίστα, θεωρούν ότι τα υπόλοιπα είναι χάσιμο χρόνου. Εδώ όμως υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Ένας τακτικός αναγνώστης με κάποιον άλλον σίγουρα διαφέρουν. Ο ένας ψάχνει τα καλύτερα manga/anime και θέλει να βλέπει μόνο αυτά, ενώ τον δεύτερο τον απασχολεί φυσικά να δει τα καλύτερα, αλλά το κυριότερο είναι ότι κατά την ανάγνωση ενός manga ή την παρακολούθηση ενός anime θέλει να βλέπει, να παρατηρεί και να αναλύει την ιστορία, τους χαρακτήρες, το σχέδιο, και φυσικά το πως εκτυλίσσεται η πλοκή του ώστε να μπορεί να έχει την καλύτερη κατανόηση και στην συνέχεια άποψη για αυτό.Ο παραπάνω, λοιπόν, αναγνώστης όπως καταλαβαίνετε είναι ο αναγνώστης ο οποίος ενδιαφέρεται πραγματικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψάξει και να δει περισσότερα anime ή manga τα οποία μπορεί και να μην γνωρίζει κανείς. Αυτό διότι για αυτόν κάθε manga και anime ανεξαρτήτως τίτλου είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που επιθυμεί να δει. Ψάχνοντας λοιπόν και παρακολουθώντας όλο και περισσότερα, θα αρχίσει να εκτιμά και manga πέραν αυτών που βρίσκονται σε κάποιο κορυφαίο golden list. Έτσι αρχίζει και αποκτάει μια βαθύτερη σύνδεση με τα manga/anime, αφού τώρα το καθένα έχει να του δείξει κάτι, και ξεχνάει τις διακρίσεις.

Από εδώ και στο εξής λοιπόν, εμείς θα είμαστε στην πλευρά του… δεύτερου αναγνώστη, και καλό θα ήταν να είστε και σεις! Σε αυτό το άρθρο, αλλά και σε επόμενα (τα δικά μου τουλάχιστον), θα δείτε ξεκάθαρα τη διάκριση που θέτω μεταξύ των δύο ειδών. Επίσης καλό θα ήταν να δώσουμε ένα τυχαίο όνομα σε αυτό το άτομο (τον δεύτερο αναγνώστη) και να τον πούμε «dzen». Διαβάζοντας λοιπόν από εδώ και στο εξής όλα αυτά τα άρθρα βρισκόμενοι στην πλευρά του dzen, θα μπορείτε αφενός να κατανοήσετε πλήρως(ελπίζω δηλαδή) αυτό το οποίο θα θέλει να περάσει μέσα από το κάθε άρθρο, αφετέρου θα μπορείτε να βλέπετε κάθε anime/manga το οποίο θα αναφέρεται λίγο πιο πέρα από την ..πεπατημένη. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα συμφωνείτε με αυτά που θα διαβάζετε, αλλά αυτό έρχεται μετά. Αυτό που αρκεί, είναι να κατανοείτε αυτό που διαβάζετε, και όχι αν θα συμφωνείτε ή διαφωνείτε. Φυσικό είναι ότι ακόμη και αν αρχίσετε να μην διαφοροποιείτε τα manga και τα anime σύμφωνα με τον αρνητικό τον τρόπο, προφανώς και δεν πρόκειται να σας αρέσουν πολλά από αυτά. Σαν άνθρωποι έχετε διαφορετικές προτιμήσεις, και επίσης σαν άνθρωποι θέλετε ο καθένας να δείτε, ή μάλλον περιμένετε να δείτε διαφορετικά πράγματα.

Στο παρόν άρθρο το manga με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι το λεγόμενο Claymore. Είμαι αρκετά σίγουρος, ότι όλο και κάπου μερικοί θα το έχετε ακούσει ανεξάρτητα αν το έχετε δει/διαβάσει ή όχι. Μια σχετική και γρήγορη αναφορά σχετικά με το Claymore μπορείτε να δείτε εδώ

clare

Πριν όμως ξεκινήσουμε να το περιγράφουμε, οφείλουμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο anime/manga θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται σε ένα κορυφαίο list. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι για μερικούς είναι ένα από τα καλύτερα manga και ακολούθως anime(το ίδιο ισχύει και για μένα), αλλά για κάποιους άλλους δεν είναι κάτι σπουδαίο. Οι απόψεις φυσικά διίστανται.

[ Λίγα λόγια για το Claymore… ]

Tο Claymore είναι ένα manga σκοτεινής φαντασίας το οποίο έχει γραφθεί και έχει σχεδιαστεί από τον Norihiro Yagi. Το manga αυτό αρχικά έκανε πρεμιέρα στο περιοδικό MSJ(Monthly Shonen Jump), αλλά αυτό μόλις ακυρώθηκε το 2007, τότε μεταφέρθηκε στο WSJ(Weekly Shonen Jump) όπου και από το οποίο εκδίδονταν μηνιαία. Λίγο αργότερα, όταν το Jump Square εμφανίστηκε στην σκηνή, το Claymore μεταφέρθηκε σε αυτό. Αυτόνομα/ατομικά κεφάλαια εκδόθηκαν σε tankobon ενότητες από την Shueisha, όπου 27 ενότητες εκδόθηκαν μεταξύ τον Ιανουάριο 2002 και Δεκέμβρη 2014. Το Claymore έχει άδεια για έκδοση Αγγλικής γλώσσας στην βόρεια Αμερική από την Viz Media. Η πρώτη του ενότητα εκδόθηκε 6 Απριλίου 2006 και από τότε έχουν εκδοθεί 26 ενότητες μέχρι 4 Ιουνίου 2014. Το Anime έχει άδεια για έκδοση στην Βόρεια Αμερική από την Funimation Entertainment η οποία έχει εκδώσει το πρώτο DVD κοντά στα τέλη του 2008, και έχει εκδοθεί ολόκληρο το manga σε Blu-Ray την άνοιξη του 2010. Η Madman Entertainment έχει άδεια για κυκλοφορία του Anime στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Το Claymore έχει επίσης άδεια από την Manga Entertainment για διανομή στην Αγγλία..

kurea_claymore3

Ξεκινώντας κάποιος να διαβάζει και να βλέπει το Claymore, αυτό το οποίο θα παρατηρήσει είναι το πως οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα Yoma(Τέρας) στο μέρος τους και αυτό το οποίο κάνουν εφόσον έχουν θορυβηθεί είναι να αρχίσουν να υποπτεύονται ο ένας τον άλλον. Στην συνέχεια βλέπουμε την πρώτη εμφάνιση και επαφή με μία Claymore την οποία βλέπουμε να κατευθύνεται προς το μέρος των ανθρώπων αναζητώντας το Yoma(τέρας) το οποίο βρίσκεται ανάμεσά τους και φέρεται να είναι σε ανθρώπινη μορφή.

Στο παρόν, λοιπόν άρθρο θα δούμε μερικές σελίδες από πρώτο chapter του Claymore και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα στοιχεία του. Στην συνέχεια, εφόσον το έχουμε δει, το έχουμε κατανοήσει και το έχουμε αναλύσει θα κάνουμε και μία αναφορά πάνω στο σχέδιο.

[ Ξεκινώντας την ανάγνωση… ]

[ Οι παρακάτω σελίδες βρίσκονται στο mangahere.co και φυσικά εάν κάποιος επιθυμεί να συνεχίσει την ανάγνωση του παρόντος manga μπορεί να επισκεφθεί τον παραπάνω σύνδεσμο. ]

claymore_v01_005

Το manga λοιπόν ξεκινάει με τον βασικό χαρακτήρα του, την Clare την οποία και βλέπουμε να επιτίθεται και να σκοτώνει ένα τέρας, το λεγόμενο Yoma. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό και βλέπουμε εδώ, είναι η παρουσίαση μιας Claymore, η οποία όπως βλέπουμε είναι γρήγορη και πολύ δυνατή.

claymore_v01_009

Συνεχίζοντας έτσι, το επόμενο μέρος του manga,  μας δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος έχει σκοτωθεί από ένα Yoma, το οποίο υπάρχει στο συγκεκριμένο χωριό και απειλεί τους υπόλοιπους. Επίσης βλέπουμε, ότι αυτός είναι το έκτο θύμα. Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη σελίδα εκτός από την συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για το έκτο θύμα, αυτό το οποίο πρέπει να παρατηρήσει κανείς είναι η μεγάλη τρύπα η οποία υπάρχει κάτω από τον άνθρωπο που έχει πέσει θύμα του Yoma. Αυτό θέλει να δείξει, την μεγάλη δύναμη που έχουνε αυτά τα τέρατα.

claymore_v01_010

Προχωρώντας στην επόμενη σελίδα, βλέπουμε τους ανθρώπους να έχουνε αντιληφθεί ότι υπάρχει κάποιο τέρας(Yoma), το οποίο φυσικά βρίσκεται ανάμεσά τους. Παρατηρούμε ότι το αποκαλούν Yoma, το οποίο θέλει να μας δείξει ότι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των τεράτων και στην συνέχεια τους βλέπουμε να κατανοούν την δύναμή τους, όπως και το γεγονός ότι πρέπει να κάνουν κάτι προκειμένου να μην υπάρξει άλλο θύμα. Ας συνεχίσουμε στην επόμενη σελίδα.

claymore_v01_011

Η επόμενη σελίδα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουνε αρχίσει να πανικοβάλλονται, με αποτέλεσμα ν’ αρχίζουν να υποπτεύονται ο ένας τον άλλον, αφού τα Yoma εκτός των άλλων μπορούν και παίρνουν ανθρώπινη μορφή! Έχοντας έτσι αυτό το χαρακτηριστικό, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι είναι να αρχίσουν να ψάχνουν και να υποπτεύονται ο ένας τον άλλον, μέχρι να βρεθεί κάποιος ανάμεσά τους ο οποίος να παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο οποίος και θα είναι το τέρας (Yoma). Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολο, αφού ένας άνθρωπος δύσκολα μπορεί να δει το κάτι διαφορετικό σε έναν άλλον αλλά και ακόμη και αν το δει, δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτός ο «διαφορετικός» άνθρωπος πρόκειται να είναι το Yoma. Βλέπουμε έτσι πως το manga, βάζει τους ανθρώπους σε σύγκρουση μεταξύ τους στην αναζήτηση του… τέρατος. Τι παρατηρούμε εδώ; Κάτι σημαντικό φυσικά. Το γεγονός ότι ένα Yoma μπορεί να πάρει ανθρώπινη μορφή με το αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, θέλει παράλληλα να μας περάσει το μήνυμα ότι ένας άνθρωπος, μπορεί φυσικά να είναι ένα τέρας… και αυτό με ο,τι συνεπάγεται. Επίσης βλέποντας στο τέλος της σελίδας αυτής, φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουνε λάβει μια απάντηση σε κάποιο γράμμα..

claymore_v01_012

Αμέσως λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το παραπάνω γράμμα αναφέρεται στο κάλεσμα μιας μάγισσας με ασημένια μάτια, ή αλλιώς μιας Claymore! Μια Claymore φαίνεται να πηγαίνει σε αυτό το χωριό, στο οποίο κρύβεται τo τέρας με ανθρώπινη μορφή. Επίσης εδώ πληροφορούμαστε για δύο σημαντικά πράγματα: Το ένα είναι ότι οι Claymore είναι τα μοναδικά πλάσματα τα οποία μπορούν να εντοπίσουν ένα Yoma, δηλαδή ένα τέρας με ανθρώπινη μορφή και ως δεύτερο βλέπουμε παράλληλα ένα αντιφατικό στοιχείο, το οποίο είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται τις Claymore με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στο κάλεσμά της.

claymore_v01_013

Γυρνώντας σελίδα, βλέπουμε ότι παρά τις αντιδράσεις των περισσοτέρων, οι άνθρωποι πρέπει να δράσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Όπως φαίνεται επίσης, οι άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουνε δει κάποια Claymore και για αυτό τους βλέπουμε να αναρωτιέται ο ένας με τον άλλον εάν κάποιος έχει δει ποτέ μία από αυτές.

claymore_v01_014

Η επόμενη σελίδα μας παρουσιάζει έναν διάλογο μεταξύ των αδερφών. Μαζί και έναν βασικό χαρακτήρα του Claymore, τον Raki. Ο μεγάλος του αδερφός φαίνεται να πιστεύει ότι ο Raki κατασκόπευε την συζήτηση που είχαν οι άνθρωποι σχετικά με τις Claymore. Αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι τον Raki να μην είχε καμία πρόθεση κατασκοπίας αλλά αυτό που έκανε είναι να περνάει τυχαία από εκεί και να τους ακούει. O Raki παρουσιάζεται ως ένα παιδί που είναι πολύ περίεργο να μάθει τι είναι οι Claymore και αυτό το οποίο μας λέει και μόνος του είναι ότι άκουσε την συζήτηση που υπήρχε από όλους, η οποία ήτανε αρκετή δυνατή.

claymore_v01_015

Προχωρώντας στην επόμενη σελίδα, προσέχουμε ότι είναι σημαντική με αρκετά σημαντικά στοιχεία. Βλέπουμε καταρχάς τον Raki με έναν πολύ μεγάλο ενθουσιασμό να αναρωτιέται ακόμη περισσότερο τι είναι μια Claymore και στην συνέχεια να αρχίζει να αντιλαμβάνεται εάν είναι ένα πλάσμα το οποίο μπορεί να νικήσει ένα Yoma. Στην συνέχεια, παρατηρούμε ότι το manga αρχίζει να μας εξηγεί τι είναι οι Claymore και το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε κάποιον οργανισμό όπου και δημιούργησαν τις Claymore για να πολεμούν με τα Yoma. Μαθαίνουμε ότι οι Claymore πληρώνονται για να σκοτώνουν αυτά τα τέρατα καθώς και επίσης ότι είναι και αυτές άνθρωποι, αλλά μισοί.  Είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τα βάλουν μ’ αυτά.

Οι Claymore όπως προαναφέρθηκε είναι «μισές» άνθρωποι, το οποίο σημαίνει ότι είναι και κάτι άλλο.. Μαθαίνουμε κάτι καινούριο ότι έχουνε λάβει την σάρκα και το αίμα των Yoma και έτσι υπάρχουν ως άνθρωποι-Yoma. Αυτό σημαίνει ότι είναι μισές-άνθρωποι και μισές-τέρατα. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο υπάρχει εδώ είναι ότι μόνο οι γυναίκες έχουν πετύχει να γίνουν Claymore αφού κάθε αρσενικός άνθρωπος απέτυχε..

claymore_v01_017

Προχωρώντας ακόμη μία σελίδα, βλέπουμε να συνεχίζεται η επεξήγηση και περιγραφή μιας Claymore, όπου και μαθαίνουμε ότι οι Claymore ουσιαστικά είναι και αυτές τέρατα τα οποία μπορούν να εντοπίσουν τα Yoma χρησιμοποιώντας τα ασημένια μάτια τους. Ακολούθως, καθώς ετοιμάζονται να θερίσουν ένα Yoma, τα μάτια τους αλλάζουν χρώμα και γίνονται χρυσά. Στο επόμενο μέρος της σελίδας βλέπουμε τους ανθρώπους να φωνάζουν ότι ήρθε. Μια Claymore έχει φτάσει στο μέρος τους, την οποία και αποκαλούν εκτός από Claymore, και Silver-eyed witch! Βλέπουμε τον Raki να τρέχει, προκειμένου να την δει!

claymore_v01_018

Στην επόμενη και τελευταία σελίδα για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου, αντικρίζουμε μια Claymore η οποία έχει φθάσει στους ανθρώπους και η οποία ετοιμάζεται να βρει το τέρας(Yoma) που υπάρχει ανάμεσά τους. Με λίγα λόγια βλέπουμε την πρώτη Claymore η οποία έχει καλεστεί από τους ανθρώπους.

[ Κοιτώντας το σχέδιο.. ]

claymore_art

Το Claymore παρουσιάζει ένα αρκετά ικανοποιητικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να διαβάσει το manga και ύστερα να δει το anime. Βλέπουμε το περιβάλλον να είναι ικανοποιητικά φτιαγμένο, όπως και οι χαρακτήρες! Παρατηρούμε ότι οι διάλογοι είναι φτιαγμένοι με ωραία ροή, σύντομοι όπου πρέπει, αλλά και επεξηγηματικοί όπου χρειάζεται. Ας σημειωθεί εδώ ότι είναι πολύ σημαντικό οι διάλογοι σε ένα manga να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένοι προκειμένου οι αναγνώστης να μην κουράζεται διαβάζοντάς το και παράλληλα να τον ελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να το συνεχίσει. Πρέπει το κάθε σημείο του να μας δίνει τις κατάλληλες πληροφορίες όταν χρειάζεται, και οι πληροφορίες να μην περιέχουν περιττά πράγματα ή αλλιώς στοιχεία, τα οποία δεν πρόκειται να χρειαστούν. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων είναι πολύ καλές, και μας περνάνε αυτό το οποίο θέλουν να περάσουν με έναν αρκετά καλό τρόπο. Σε γενική εικόνα μπορούμε να πούμε ότι μπροστά μας υπάρχει ένα πολύ ωραίο σχέδιο, το οποίο βάζει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τον αναγνώστη στο «κλίμα» και το «πνεύμα» του συγκεκριμένου manga. Το σχέδιο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ικανοποιητικό στον βαθμό που πετυχαίνει να απεικονίζει το Claymore, με έναν πολύ καλό τρόπο, με άλλα λόγια είναι πολύ «ζωντανό» και αληθινό.

[ Ανοίγοντας την πόρτα του επιλόγου..]

Συνήθως όταν κάποιος θέλει να ξεκινήσει ένα manga, τις περισσότερες φορές ψάχνει πρώτα εάν έχει βγει σε anime διότι πολύ απλά θα προτιμήσει να δει το anime και όχι να διαβάσει το manga. Φυσικά και ο κάθε «πρώτος» αναγνώστης μπορεί να θέλει να βλέπει μόνο το anime και είναι φυσικά δική του επιλογή. Παρόλο αυτά όμως, θα πρέπει να θεωρήσει το γεγονός ότι πολλά anime μετά από κάποιο σημείο σταματάνε να βγάζουν επεισόδια. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, εάν στον αναγνώστη αρέσει πολύ το anime που βλέπει και μετά σταματήσει να βγαίνει σε anime έκδοση και φυσικά θέλει να το συνεχίσει, αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει θα είναι να το συνεχίσει διαβάζοντας ..την manga έκδοσή του! Έτσι λοιπόν, το σχέδιο σε ένα manga εκτός των άλλων, πρέπει να γίνεται και όσο το δυνατόν καλύτερο λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιος θα συνεχίσει να το διαβάζει ακόμη και όταν/αν σταματήσει να βγαίνει σε anime. Παρά αυτό φυσικά ένα manga, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον παραπάνω τρόπο αφού ουσιαστικά το anime υπάρχει και έρχεται έπειτα από αυτό. Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε σε εκείνο το άτομο, τον dzen ο οποίος σαν δεύτερος αναγνώστης πρώτα θα διαβάσει το manga, χωρίς να το διαφοροποιήσει αρνητικά από κάποιο άλλο και στην συνέχεια θα θελήσει να δει το anime, εάν φυσικά υπάρχει.

Βλέποντας και διαβάζοντας λοιπόν μερικές σελίδες από την αρχή του Claymore, μπορούμε και φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για κάποιο «κακό» manga. Για την ακρίβεια καθόλου κακό. Ρεαλιστικά βλέποντάς το, ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί και να ανήκει και μέσα σε κάποιο κορυφαίο list. Εσείς τι λέτε; Αρχίζοντας να το εξερευνούμε περισσότερο, αρχίζουμε να κατανοούμε περί τίνος πρόκειται προσέχοντας φυσικά τα στοιχεία που το απαρτίζουν και δίνοντας βάση σε όλους τους χαρακτήρες.

Σκοπός φυσικά του παρόντος άρθρου δεν ήτανε να δούμε και να διαβάσουμε όλο το πρώτο κεφάλαιο του Claymore(αν και θα μπορούσαμε), αλλά αυτό το οποίο είχε σημασία ήτανε να μάθουμε να διαβάζουμε ένα manga, προσέχοντάς το όσο καλύτερα γίνεται, και έπειτα να το κατατάσσουμε στην δική μας κατηγορία, …ανεξαρτήτως ποια είναι αυτή. Ένας αναγνώστης εάν θέλει να αποκτήσει μια βαθύτερη σχέση με τα anime αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει είναι να προσέχει όσο το περισσότερο μπορεί, ..μα τι άλλο; Τα manga φυσικά! Εκτός αυτού, διαβάζοντας τα manga μετά θα βλέπει και θα αντιμετωπίζει και τα anime με αρκετά διαφορετικό τρόπο και άλλη αίσθηση κάτι το οποίο φυσικά δεν φαίνεται να συμβαίνει στο βαθμό που θα έπρεπε..

(Monthly Shonen Jump featuring Clare,Claymore)

monthly_shonen_jump_12_december_2006

(Weekly Shonen Jump Featuring Ichigo, Bleach.)

wsj

(Jump Square featuring twin star exorcists)

jump_sq_2016-01

Advertisements

#action, #claymore, #dark, #entertainment, #fantasy, #jump, #madman, #media, #monthly, #norihiro, #shonen, #shueisha, #square, #viz, #weekly, #yagi, #yoma