Manga vs Anime

Αυτό το θέμα φτιάχτηκε με σκοπό, να επισημάνει ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν είναι τόσο εύκολα στην κατανόηση και σαν κοινότητα της οποίας κύριο αντικείμενο είναι η ενασχόληση με τα manga καθώς και τα anime, θα πρέπει να ξέρουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα ορισμένα βασικά πράγματα. 

Byakuya-Sketched byakuya_anime1

Ο τίτλος αυτής της δημοσίευσης δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να υποβιβάσει την σημασία και την ουσία των anime, αφού όπως καταλαβαίνετε αυτό το θέμα το οποίο πρόκειται να θίξω είναι σχετικό με τα anime, τα οποία δίνουν ζωή στα manga, όμως αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι κάτι καλύτερο από τα μάνγκα. Ο λόγος για τον οποίο κάνω αυτήν την δημοσίευση είναι επειδή, πάρα πολλοί άνθρωποι (η πλειοψηφία δηλαδή) υποτιμάνε την σπουδαιότητα και σημασία των μάνγκα, και τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) επιλέγουν να μην βλέπουν ποτέ ένα μάνγκα. (Είτε από την αρχή, είτε σαν συνέχεια του άνιμε). Κανονικά, όταν ξεκινάμε να δούμε ένα άνιμε, πρέπει να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε το μάνγκα. Στην συνέχεια εφόσον βαδίζουμε με την ροή του μάνγκα, μπορούμε να προχωρήσουμε να δούμε και το άνιμε. (Είτε μαζί, είτε από την αρχή). Αυτό φυσικά πρέπει να γίνεται επειδή το μάνγκα, είναι η κανονική αρχή ενός ..μάνγκα. Στο μάνγκα μόνο μπορούν να βρεθούν, όλα τα στοιχεία, και όλη η δομή ενός μάνγκα , αφού από εκεί είναι δυνατόν να διαβάσουμε και να δούμε ολόκληρη την μορφή ενός μάνγκα. Την στιγμή που ένα μάνγκα, γυρνάει σε άνιμε, το άνιμε μπορούμε να πούμε ότι είναι ελλιπές, σε πολλά σημεία. Αυτό φυσικά δεν μπορεί κάποιος να το καταλάβει, αφού για το άνιμε, αυτό που προβάλλει είναι φτιαγμένο να δείχνει ολόκληρο. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του. Όμως, εάν θέλουμε να δούμε ένα άνιμε (..to the root) τότε ο μόνος τρόπος είναι να διαβάσουμε το μάνγκα. Με άλλα λόγια το μάνγκα, περίεχει ολόκληρο το αρχικό σχέδιο, καθώς και πολλοί διάλογοι θα παρατηρήσετε ότι είναι διαφορετικοί. Δεν θα διαφωνήσω φυσικά, ότι το άνιμε είναι πολύ πιο ωραίο, αφού είναι κινούμενο άλλωστε. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που τα άνιμε απέκτησαν δημοσιότητα και ενδιαφέρον. Όμως εάν κάποιος θέλει να διαβάζει ολόκληρα τα plot, με την προϋπόθεση να καταλαβαίνει πλήρως τα άνιμε, θα πρέπει να εστιάσει στα μάνγκα, και να αρχίσει να ασχολείται όπως ασχολείται με τα άνιμε.. 

Υ.Σ: Οποιοδήποτε σχόλιο,κριτική και γνώμη δεκτή.

Advertisements

2 comments

  1. […] Στο συγκεκριμένο άρθρο, οφείλω να σεβαστώ τον κάθε αναγνώστη, ο οποίος δεν το έχει δει, ή ακόμη και αν το έχει δει έως ένα σημείο, και να μην δείξω την πλοκή του, αφού το μόνο αποτέλεσμα που θα δούμε θα είναι ένα πολύ φτιαγμένο spoiler(!), κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν το θέλουμε. Αναφέροντας λοιπόν, τα χαρακτηριστικά του bleach (φυσικά όχι σε plot version), βλέπουμε πόσο καλά ξεκινάει δίνοντάς μας τους δύο βασικούς χαρακτήρες του και στην συνέχεια ξετυλίγεται η πλοκή του με έναν από τους καλύτερους τρόπους, αρχίζοντας να μας εξηγεί την σημαντικότητα του κάθε νέου στοιχείου. Κάθε στοιχείο βλέπουμε να συνδέεται με κάποιο άλλο, με τρόπο που εκφράζει την σημαντικότητά τους, ενώ δεν παραλείπει σε καμία περίπτωση τα λεγόμενα easter eggs(Στοιχεία τα οποία υπάρχουν στα πρώτα επεισόδια τα οποία εάν τα παρατηρήσει κανείς είναι από μικρά εώς τεράστια spoilers). Τα easter eggs, είναι πολύ καλά κρυμμένα και κατά το 90% και ίσως παραπάνω ένας αναγνώστης όσο παρατηρητικός και αν είναι, αδυνατεί να τα παρατηρήσει. Φυσικά, ένα πολύ μικρό ποσοστό, τυχαίνει και τα βρίσκει, αλλά φυσικά έχοντας δει το συγκεκριμένο επεισόδιο που υπάρχουν αρκετές φορές. Ο κάθε χαρακτήρας του είναι ξεχωριστός, και όπως καταλαβαίνετε, διαφοροποίηση μεταξύ του ενός με κάποιου άλλου δεν θα δείτε να υπάρχει. Αυτό το χαρακτηριστικό, δίνει στον κάθε χαρακτήρα από κάτι διαφορετικό, με αποτέλεσμα όλοι να είναι σημαντικοί. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να γράφεται ένα manga/anime, καθώς ο σχεδιασμός κάθε χαρακτήρα αποσκοπεί στο να προσφέρει στην όλη πλοκή. Όπως και να το δει κανείς, δεν υπάρχει λόγος να σχεδιαστεί κάποιος χαρακτήρας, ο οποίος να μην έχει κανένα νόημα στην βασική ιστορία του. (Διότι υπάρχουν και τα φίλλερς(fillers) τα οποία είναι άλλα stories, τα οποία φτιάχνονται τις περισσότερες φορές, σαν «διάλλειμμα» από την συγγραφή του αρχικού manga. Ας αναφέρουμε επίσης, ότι πολλές φορές τα fillers περιέχουν και στοιχεία ή χαρακτήρες οι οποίοι συνδέονται, με χαρακτήρες και άλλα events των αρχικών stories. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το bleach.) Ο τρόπος με τον οποίο «δένονται» τα στοιχεία του κάθε επεισοδίου με τους χαρακτήρες είναι κάτι το οποίο ξεχωριστό, και το οποίο θα παρατηρήσει ο αναγνώστης. Τέλος, το σχέδιο είναι από τα καλύτερα (είναι καθαρή τέχνη χωρίς κενά) και αυτό είναι ένας άλλος λόγος που το manga θα το συνεχίσει κάποιος αναγνώστης, αφού τελειώσει τα επεισόδια, όπως άλλωστε γίνεται ήδη. Ας σημειώσουμε στο σημείο αυτό και για άλλη μια φορά, ότι κάποιος πρέπει πρώτα να διαβάζει το manga και μετά να βλέπει το anime. (Βλέπε το παρακάτω άρθρο). […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s